Nasi ayam versi mak ku

Resepi Nasi πŸ‘‡πŸΌ
Planta - 2 sdm
Bawang putih + halia pes - 2 sdm penuh
Serai - 2 btg dititik
Kuib pati ayam - 2 kiub
Garam - sikit

*tumis semua bahan sampai naik bau, pecah minyak, kemudian masukkanπŸ‘‡πŸΌ

Beras - 4 cawan
Air - 6 cawan (guna cawan yg sama utk beras td)

*tekan masak, bila siap masak, jgn terus kacau, tunggu sejuk baru kacau nasi pakai garfu, leraikan nasi biar nmpk cantik.



Resepi ayam πŸ‘‡πŸΌ
Ayam - 1 ekor (potong 12 asingkan leher dan kaki utk sup)
Kicap masin - 4 sdm
Kicap manis - 4sdm
Madu - 2sdm
Bawang putih + halia pes - 2@3 sdm

*gaul rata semua bahan2 dlm besen, perap 5 jam @ semalaman. Kalau rasa2 kicap dan madu agak kurg, boleh tambah lg.



Resepi sup ayam πŸ‘‡πŸΌ
Ayam - bahagian leher & kaki
Kayu manis - 1 btg
Bunga lawang - 1 biji
Bwg putih + halia pes - 2@3 sdm
Kiub ayam - 1 kiub
Kentang - 2 biji (potong 4)
Carrot - ½ @ 1 btg (potong ikut suke)
Air - secukupnya
Garam - secukupnya

*masuk semua bahan2 dalam periuk, masak hingga didih dan kentang empuk. Kemudian masukkan πŸ‘‡πŸΌ

Lada sulah - 1 sdk

*didihkan, siap. Boleh tabur daun sup dan bwg goreng. Siap.



Resepi sambal nasi ayam πŸ‘‡πŸΌ
Cili merah - 8 btg
Cili padi merah - 2 btg
Bwg putih + halia pes - 2 sdm
Cuka - 2 sdm
Limau kasturi - 2 biji (perah tapis biji)
Garam - sikit
Gula - 2 sdm
Sup ayam @ air - Secukupnya

*kisar halus semua bahan2 di atas, kemudian masak hingga mendidih, biar betol2 masak supaya tak cepat rosak.



Resepi kicap nasi ayam πŸ‘‡πŸΌ
Kicap dr perapan ayam td tuang ke periuk dan tambahkan sedikit air @ sup ayam kemudian didihkan. Siap.

Comments

Popular Posts