Nasi ayam versi mak ku
Resepi Nasi ππΌ
Planta - 2 sdm
Bawang putih + halia pes - 2 sdm penuh
Serai - 2 btg dititik
Kuib pati ayam - 2 kiub
Garam - sikit
*tumis semua bahan sampai naik bau, pecah minyak, kemudian masukkanππΌ
Beras - 4 cawan
Air - 6 cawan (guna cawan yg sama utk beras td)
*tekan masak, bila siap masak, jgn terus kacau, tunggu sejuk baru kacau nasi pakai garfu, leraikan nasi biar nmpk cantik.
Resepi ayam ππΌ
Ayam - 1 ekor (potong 12 asingkan leher dan kaki utk sup)
Kicap masin - 4 sdm
Kicap manis - 4sdm
Madu - 2sdm
Bawang putih + halia pes - 2@3 sdm
*gaul rata semua bahan2 dlm besen, perap 5 jam @ semalaman. Kalau rasa2 kicap dan madu agak kurg, boleh tambah lg.
Resepi sup ayam ππΌ
Ayam - bahagian leher & kaki
Kayu manis - 1 btg
Bunga lawang - 1 biji
Bwg putih + halia pes - 2@3 sdm
Kiub ayam - 1 kiub
Kentang - 2 biji (potong 4)
Carrot - ½ @ 1 btg (potong ikut suke)
Air - secukupnya
Garam - secukupnya
*masuk semua bahan2 dalam periuk, masak hingga didih dan kentang empuk. Kemudian masukkan ππΌ
Lada sulah - 1 sdk
*didihkan, siap. Boleh tabur daun sup dan bwg goreng. Siap.
Resepi sambal nasi ayam ππΌ
Cili merah - 8 btg
Cili padi merah - 2 btg
Bwg putih + halia pes - 2 sdm
Cuka - 2 sdm
Limau kasturi - 2 biji (perah tapis biji)
Garam - sikit
Gula - 2 sdm
Sup ayam @ air - Secukupnya
*kisar halus semua bahan2 di atas, kemudian masak hingga mendidih, biar betol2 masak supaya tak cepat rosak.
Resepi kicap nasi ayam ππΌ
Kicap dr perapan ayam td tuang ke periuk dan tambahkan sedikit air @ sup ayam kemudian didihkan. Siap.
Comments
Post a Comment