Ayam sambal
Bahan :
Ayam - 1 ekor (potong kecil, letak garam dan kunyit sikit, goreng separuh masak)
Bahan kisar :
Lada kering - 2 genggam penuh (potong2, rendam dgn air panas sekejap, kemudian tapis buang biji, kisar) @ 5 senduk
Bwg besar - 4 biji (3 biji kisar, 1 biji potong bulat2)
Bwg putih - 5 ulas (kisar)
Halia - 2 inci (kisar)
Serai - 2 btg (potong halus, kisar)
Serai - 1 btg (dititik)
Gula - secukupnya
Garam - secukupnya
Aji - secukupnya
Air - sikit @ secukupnya
Cara :
*Tumis serai kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau, masukkan garam, gula dan aji. Gaul rata. Tutup kuali dan biar hingga cili masak, kejap2 gaul elak hangus.
*Bile da siap masak sambal, masuk kan Ayam yg da digoreng td, dan bawang potong, gaul rata. Rasa semua ok, siap utk dihidang.
Comments
Post a Comment