Ayam sambal

Bahan :

Ayam - 1 ekor (potong kecil, letak garam dan kunyit sikit, goreng separuh masak)


Bahan kisar :

Lada kering - 2 genggam penuh (potong2, rendam dgn air panas sekejap, kemudian tapis buang biji, kisar) @ 5 senduk 

Bwg besar - 4 biji (3 biji kisar, 1 biji potong bulat2)

Bwg putih - 5 ulas (kisar)

Halia - 2 inci (kisar)

Serai - 2 btg (potong halus, kisar)


Serai - 1 btg (dititik)

Gula - secukupnya

Garam - secukupnya

Aji - secukupnya

Air - sikit @ secukupnya


Cara :


*Tumis serai kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau, masukkan garam, gula dan aji. Gaul rata. Tutup kuali dan biar hingga cili masak, kejap2 gaul elak hangus.


*Bile da siap masak sambal, masuk kan Ayam yg da digoreng td, dan bawang potong,  gaul rata. Rasa semua ok, siap utk dihidang.

Comments

Popular Posts