Kari ayam versi mak ku

Bahan :

Ayam - 1 ekor 
Kayu manis - 1 btg
Bunga lawang - 2 biji
Buah pelaga - 3 biji
Cengkih - 3 biji
Daun kari  - 2 btg
Serbuk kunyit - 1 sdk
Rempah daging babas - 4 sdm
Kentang - 3 biji (potong 4)
Santan kara - 1 kotak kecil
Garam - secukupnya
Gula - sikit
Aji - sikit


Bahan kisar :

Bwg besar - 2 biji
Bwg putih - 2 labu
Halia - 2 inci
Cili kering - 1 genggam (buang biji, rendam air panas)


Cara :

Tuang minyak, lebih sikit. Tumis kayu manis, cengkih, pelaga, bunga lawang dan daun kari. kemudian masukkan bahan kisar, tumis hingga naik bau. 

Masukkan rempah daging dan kunyit, gaul rata, masukkan air sikit saje. Kacau2 hingga pecah minyak. Da pecah minyak, tuang lg air sikit, kacau2 lg sampai pecah minyak. Pastikan pecah minyak, baru sedap. 

Dah pecah minyak, masukkan kentang dan ayam dan sedikit santan, masukkan garam gula dan aji kacau rata. Biarkan hingga ayam dan kentang masak.

Dah masak kentang dan ayam, masukkan baki santan td dan kacau rata, dah didih. Rasa cukup. Siap.

Comments

Popular Posts