Ayam kari versi pekat (favorite suamiku)

Bawang besar - 4 biji besar (hiris)


*masukkan minyak lebih sikit, tumis bwg besar sampai agak layu, kemudian masukkan 👇🏻


Kayu manis - 2 btg


*tumis lagi, dan masukkan 👇🏻


Bawang putih + halia kisar - 2 senduk kecil


*tumis hingga agak keperangan, kemudian masukkan 👇🏻


Cili kering kisar - 2 senduk kecil


*tumis hingga betol2 pecah minyak. Dah pecah minyak, masukkan 👇🏻 


Ayam - 1½ ekor

Kentang - 3 @ 4 biji (belah 4)

Garam - secukupnya


*gaul rata semua, jgn masuk air dulu. Kemudian masuk 👇🏻


Serbuk kari daging babas - 1 senduk kecil

Air - sikit sgt2 dlm ½ cawan ye


*gaul rata semua nye, jgn p mane2, duduk dapo je, isau hangus, kene gaul kejap2, sbb ni xde byk kuah, jd risau cepat hangus. Bile ayam dan kentang da masak, masukkan 👇🏻


Tomato - 1 biji besar (potong 4 @ 6)

Cili hijau besar - 3 batang (belah 2)

Daun kari - 4 tangkai (lebih sikit br sedap)


*gaul rata semua. Kemudian masukkan 👇🏻


Santan - 1 kotak kecil 

Gula - secukupnya

Aji - secukupnya


*gaul rata semua. Rasa, kalau kurg garam boleh tambah. Siap!

Comments

Popular Posts