Ayam kari versi pekat (favorite suamiku)
Bawang besar - 4 biji besar (hiris)
*masukkan minyak lebih sikit, tumis bwg besar sampai agak layu, kemudian masukkan 👇🏻
Kayu manis - 2 btg
*tumis lagi, dan masukkan 👇🏻
Bawang putih + halia kisar - 2 senduk kecil
*tumis hingga agak keperangan, kemudian masukkan 👇🏻
Cili kering kisar - 2 senduk kecil
*tumis hingga betol2 pecah minyak. Dah pecah minyak, masukkan 👇🏻
Ayam - 1½ ekor
Kentang - 3 @ 4 biji (belah 4)
Garam - secukupnya
*gaul rata semua, jgn masuk air dulu. Kemudian masuk 👇🏻
Serbuk kari daging babas - 1 senduk kecil
Air - sikit sgt2 dlm ½ cawan ye
*gaul rata semua nye, jgn p mane2, duduk dapo je, isau hangus, kene gaul kejap2, sbb ni xde byk kuah, jd risau cepat hangus. Bile ayam dan kentang da masak, masukkan 👇🏻
Tomato - 1 biji besar (potong 4 @ 6)
Cili hijau besar - 3 batang (belah 2)
Daun kari - 4 tangkai (lebih sikit br sedap)
*gaul rata semua. Kemudian masukkan 👇🏻
Santan - 1 kotak kecil
Gula - secukupnya
Aji - secukupnya
*gaul rata semua. Rasa, kalau kurg garam boleh tambah. Siap!
Comments
Post a Comment