Daging kebab
Daging - ½ kilo
Bawang putih - 15 ulas
Halia - 2 inci
Bawang merah - 1 biji saiz sedang
Cili hijau - 3 batang
Daun pudina - ½ genggam
Daun ketumbar - ½ genggam
Baking soda - ½ sd kecil
Garam masalah - 1 sd kecil
Biji ketumbar (disangai dan hancurkan) - 1 ½ sd besar
Cili flakes - 1 sd besar
Jintan putih (sangai dan hancurkan) - 1 ½ sd besar
Garam - secukupnya
Rempah cili - 1 sd kecil @ secukupnya
*Gaul rata semua, kisar hingga semua sebati..
Kemudian masuk dalam bekas, tambahkan 👇🏻
Ghee - 2 sd besar
*Gaul rata semua, gaul selama 4 - 5 minit.
Tutup dan perap selama 1 jam dalam peti sejuk (bahagian bawah)
KeMudian da boleh buat bentuk cm dalam video, Boleh rujuk sini 👉🏼 https://youtu.be/ov13Yr3MLCQ
Gunakan minyak yg sedikit, api sedang, masak selama 5 - 8 minit.
Daging ni sedap makan dgn sos pudina, untuk resepi sos pudina, boleh klik sini 👇🏼
https://shakinahumar91.blogspot.com/2023/07/sos-pudina.html?m=1
Comments
Post a Comment