Daging kebab

Daging - ½ kilo

Bawang putih - 15 ulas

Halia - 2 inci

Bawang merah - 1 biji saiz sedang

Cili hijau - 3 batang

Daun pudina - ½ genggam

Daun ketumbar - ½ genggam

Baking soda - ½ sd kecil

Garam masalah - 1 sd kecil

Biji ketumbar (disangai dan hancurkan) - 1 ½ sd besar

Cili flakes - 1 sd besar

Jintan putih (sangai dan hancurkan) - 1 ½ sd besar

Garam - secukupnya

Rempah cili - 1 sd kecil @ secukupnya


*Gaul rata semua, kisar hingga semua sebati..


Kemudian masuk dalam bekas, tambahkan 👇🏻

Ghee - 2 sd besar


*Gaul rata semua, gaul selama 4 - 5 minit.


Tutup dan perap selama 1 jam dalam peti sejuk (bahagian bawah)


KeMudian da boleh buat bentuk cm dalam video, Boleh rujuk sini 👉🏼 https://youtu.be/ov13Yr3MLCQ


Gunakan minyak yg sedikit, api sedang, masak selama 5 - 8 minit.


Daging ni sedap makan dgn sos pudina, untuk resepi sos pudina, boleh klik sini 👇🏼

https://shakinahumar91.blogspot.com/2023/07/sos-pudina.html?m=1

Comments

Popular Posts