Ikan @ ayam masak asam pedas

Bahan :

Lada kering - 1 genggam (potong serong, rendam dalam air bia keluar biji2, tapis)

Bawang besar - 2 biji

Bawang putih - 1 labu

Halia - ½ inci


(Kisar halus semua bahan diatas)


Air - secukupnya

Serbuk lada hitam - 1 sdk

Serbuk kunyit - ½ sdk

Asam jawa adabi - 1 sdm penuh

Daun kesum - 1 genggam

Bendi - 5 batang (cuci bersih2, potong hujung tangkai tu)

Ikan - 1 ekor (ikut suke la ikan ape, ikan merah lagi sedap)

Garam

Aji



Cara :

*tuang minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air 1 cawan, serbuk kunyit, garam, aji dan asam jawa. Gaul rata dan masak hingga didih.


*dah didih, rasa ape yg kurang. Kalau kurang rasa asam, tambah lg asam jawa sikit. Selesai rasa, masukkan daun kesum dan bendi. Didihkan.


*masukkan serbuk lada hitam dan masukkan ikan. Kacau rata semua. Biar hingga ikan masak. Rasa cukup, sedia dihidang.


Comments

Popular Posts