Ikan @ ayam masak asam pedas
Bahan :
Lada kering - 1 genggam (potong serong, rendam dalam air bia keluar biji2, tapis)
Bawang besar - 2 biji
Bawang putih - 1 labu
Halia - ½ inci
(Kisar halus semua bahan diatas)
Air - secukupnya
Serbuk lada hitam - 1 sdk
Serbuk kunyit - ½ sdk
Asam jawa adabi - 1 sdm penuh
Daun kesum - 1 genggam
Bendi - 5 batang (cuci bersih2, potong hujung tangkai tu)
Ikan - 1 ekor (ikut suke la ikan ape, ikan merah lagi sedap)
Garam
Aji
Cara :
*tuang minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air 1 cawan, serbuk kunyit, garam, aji dan asam jawa. Gaul rata dan masak hingga didih.
*dah didih, rasa ape yg kurang. Kalau kurang rasa asam, tambah lg asam jawa sikit. Selesai rasa, masukkan daun kesum dan bendi. Didihkan.
*masukkan serbuk lada hitam dan masukkan ikan. Kacau rata semua. Biar hingga ikan masak. Rasa cukup, sedia dihidang.
Comments
Post a Comment