Kari ikan mangga
Bahan :
Lada kering - 6 keping (potong serong, rendam kat air bia keluar biji2, tapis)
Bawang putih - 1 labu
Bawang besar - 1 biji besar kalau kecik 2 biji
Halia - 1 inci
(Kisar halus semua bahan2 diatas, simpan tepi)
Daun kari - 1 tangkai
Rempah kari ikan - 2 sdm penuh
Air - 1 cawan @ secukupnya
Santan - 1 kotak kecil
Garam - secukupnya
Asam jawa adabi - 2 sdk
Mangga - 2 biji
Ikan - 1 ekor (ikut suke la ikan ape, ikan merah lagi sedap)
Cara :
*tuang minyak, tumis bahan kisar halus, masukkan daun kari, tumis hingga naik bau.
*kemudian masukkan rempah kari ikan, garam, air sikit dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan santan ½ kotak. Gaul rata semua.
*masukkan asam jawa adabi, mangga. Kalau air kurang, tambah sikit air lg. Gaul rata dan biar hingga didih.
*dah didih. Masukkan ikan dan ½ kotak santan. Gaul rata semua. Biar hingga ikan masak. Rasa ape yg patut. Siap. Boleh hidang.
Comments
Post a Comment