Kari ikan mangga

Bahan :

Lada kering - 6 keping (potong serong, rendam kat air bia keluar biji2, tapis)

Bawang putih - 1 labu

Bawang besar - 1 biji besar kalau kecik 2 biji

Halia - 1 inci


(Kisar halus semua bahan2 diatas, simpan tepi)


Daun kari - 1 tangkai

Rempah kari ikan - 2 sdm penuh

Air - 1 cawan @ secukupnya

Santan - 1 kotak kecil

Garam - secukupnya

Asam jawa adabi - 2 sdk

Mangga - 2 biji 

Ikan - 1 ekor (ikut suke la ikan ape, ikan merah lagi sedap)


Cara :

*tuang minyak, tumis bahan kisar halus, masukkan daun kari, tumis hingga naik bau.


*kemudian masukkan rempah kari ikan, garam, air sikit dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan santan ½ kotak. Gaul rata semua.


*masukkan asam jawa adabi, mangga. Kalau air kurang, tambah sikit air lg. Gaul rata dan biar hingga didih.


*dah didih. Masukkan ikan dan ½ kotak santan. Gaul rata semua. Biar hingga ikan masak. Rasa ape yg patut. Siap. Boleh hidang.


Comments

Popular Posts