Curd dried chili
Bahan dan cara :
Cili padi hijau - ikut suke byk mane pun (pas tu, belah tengah lubangkan jgn potong habes, just belah mcm org buat SOLOK LADA tu, ce refer gamba kat google ๐ )
*sebelum potong cili tu, cuci dulu bersih2, pas tu br potong, pakai sarung tangan elak tangan pedih. Toskan bia kering sikit air2 tu. Pas tu masuk dalam periuk, Lepas tu, masukkan๐๐ป
Tairu - masuk tairu sampai paras cili tu, bia semua cili kene sekate dengan tairu.
Garam - secukupnya
*gaul rata semua nye. Lepas tu bia la semalaman.
*esok waktu panas terik, ambik cili2 tu dari periuk, lepas tu letak cili atas kertas yg bersih @ surat kabar, asalkan bersih la, letak satu persatu cili dan jarak2, kemudian jemur kat panas matahari tu. Tairu td jgn buang, da ptg ambik semula cili2 tu, masuk semula dalam tairu td. Kemudian perap lg.
*esoknye ulang lg cara yg sama seperti semalam tu, ambik cili2. Pas tu jemur. Ulang sampai tairu tu habes.
*jemuran yg terakhir pastikan cili betol2 kering sebelum di simpan dalam botol. Pastikan betol2 kering kontang ye, kalau x boleh berkulat dalam tu.
*da kering, simpan semua dalam botol, bile rasa nk makan, ambik la 2, 3 cili dan gorengkan kat minyak yg panas hingga garing. Siap. Boleh la mkn dgn bubur nasi ke, nasi ke. Sedap ooo.
Boleh refer video ni utk lebih jelas dan faham, tp dalam ni cara die potong cili berbeza sikit, cara2 yg lain semua sama je, haa klik sini ๐๐ป
Comments
Post a Comment