Tempeh tumbuk
Bahan :
Bawang kecil - 2 biji
Bawang putih - 10 ulas
Cili padi merah - 1 genggam
Tempeh - 5 keping (yang balut pakai daun pisang tu, kalau beli yg dalam paket putih, ambik 3 paket cukup)
Gula - 1 sd kecil
Ajinamoto - 1 sd kecil
Garam - secukupnya
Cara :
*Potong tempeh nipis tp jgn terlalu nipis, goreng hingga garing. Minyak sedang2 je, xyah byk sgt. Dah garing, Ketepikan.
*Potong kasar2 semua bahan2 lain diatas td, kemudian goreng pakai minyak tempeh td. Goreng hingga agak layu. Toskan minyak. Ketepikan.
*Tumbuk kasar tempeh yg da digoreng td. Ketepikan.
*Tumbuk bwg cili dan bahan lain2 yg da digoreng td tu, tambahkan aji, gula dan garam. Tumbuk hingga sebati.
*Satukan sedua2 bahan ni, kacau rata. Rasa, cukup semua. Siap.
Comments
Post a Comment