Tempeh tumbuk

 Bahan :

Bawang kecil - 2 biji

Bawang putih - 10 ulas

Cili padi merah - 1 genggam

Tempeh - 5 keping (yang balut pakai daun pisang tu, kalau beli yg dalam paket putih, ambik 3 paket cukup)

Gula - 1 sd kecil

Ajinamoto - 1 sd kecil

Garam - secukupnya


Cara :

*Potong tempeh nipis tp jgn terlalu nipis, goreng hingga garing. Minyak sedang2 je, xyah byk sgt. Dah garing, Ketepikan.


*Potong kasar2 semua bahan2 lain diatas td, kemudian goreng pakai minyak tempeh td. Goreng hingga agak layu. Toskan minyak. Ketepikan.


*Tumbuk kasar tempeh yg da digoreng td. Ketepikan.


*Tumbuk bwg cili dan bahan lain2 yg da digoreng td tu, tambahkan aji, gula dan garam. Tumbuk hingga sebati.


*Satukan sedua2 bahan ni, kacau rata. Rasa, cukup semua. Siap.

Comments

Popular Posts