Ayam/ikan masak kicap

 Bahan:


Ayam - 1 ekor (lumur garam dan kunyit,goreng) @  ikan - ikut suke la berape pon (lumur garam dan kunyit, goreng)


Bawang besar - 2 biji (dihiris)

Bawang putih - 1 labu

Halia - 3 inci

Cili kisar - 2 sdm


*pakai minyak goreng ayam@ikan td, tumis bahan2 diatas hingga naik bau @ sedikit garing. Kemudian masukkan ๐Ÿ‘‰๐Ÿผ



Kicap manis - secukupnya

Sos tiram - 3 @ 4 sdm

Air - secukupnya (ikut citerase masing2, klu nk berkuah boleh lebihkan air sikit)

Garam


*gaul2 semua sampai sebati dan biar didih kejap, kemudian masukkan ayam @ ikan yg da digoreng td. Gaul2 rata semuanye, akhir sekali masukkan ๐Ÿ‘‰๐Ÿผ


Bahan hiasan :

Bawang besar - 1 biji (potong bulat2)

Cili merah - 2 btg (potong serong)

Cili padi hijau - 4 btg (diketuk)


*gaul rata semua, cukup rasa manis masin, siap!

Comments

Popular Posts