Ayam/ikan masak kicap
Bahan:
Ayam - 1 ekor (lumur garam dan kunyit,goreng) @ ikan - ikut suke la berape pon (lumur garam dan kunyit, goreng)
Bawang besar - 2 biji (dihiris)
Bawang putih - 1 labu
Halia - 3 inci
Cili kisar - 2 sdm
*pakai minyak goreng ayam@ikan td, tumis bahan2 diatas hingga naik bau @ sedikit garing. Kemudian masukkan ๐๐ผ
Kicap manis - secukupnya
Sos tiram - 3 @ 4 sdm
Air - secukupnya (ikut citerase masing2, klu nk berkuah boleh lebihkan air sikit)
Garam
*gaul2 semua sampai sebati dan biar didih kejap, kemudian masukkan ayam @ ikan yg da digoreng td. Gaul2 rata semuanye, akhir sekali masukkan ๐๐ผ
Bahan hiasan :
Bawang besar - 1 biji (potong bulat2)
Cili merah - 2 btg (potong serong)
Cili padi hijau - 4 btg (diketuk)
*gaul rata semua, cukup rasa manis masin, siap!
Comments
Post a Comment