Daging masak kicap

 Bahan:


Daging - 1kg


Bawang besar - 2 biji (dihiris)

Bawang putih - 1 labu

Halia - 3 inci

Cili kisar - 2 sdm


*tuang minyak lebih sikit, kemudian tumis bahan2 diatas hingga agak layu, kemudian masukkan ๐Ÿ‘‰๐Ÿผ


Kicap manis - secukupnya

Sos tiram - 3 @ 4 sdm

Garam - secukupnya

Air - secukupnya (air kene lebih sikit sebab nak kene masak daging hingga empuk, kalau air da kering tp daging x empuk lg, boleh tambah air hingga selesai masak daging, pastikan api jgb kuat, nanti daging kejung, api sedang2 aje)


*gaul2 semua sampai sebati dan biar hingga daging masak, kejap2 gaul jgn biar hangus pula. Bile daging da empuk, da masak, last sekali masukkn ๐Ÿ‘‰๐Ÿผ


Bahan hiasan :

Bawang besar - 1 biji (potong bulat2)

Cili merah - 2 btg (potong serong)

Cili padi hijau - 4 btg (diketuk)


*gaul rata semua, cukup rasa manis masin, siap!

Comments

Popular Posts