Daging masak kicap
Bahan:
Daging - 1kg
Bawang besar - 2 biji (dihiris)
Bawang putih - 1 labu
Halia - 3 inci
Cili kisar - 2 sdm
*tuang minyak lebih sikit, kemudian tumis bahan2 diatas hingga agak layu, kemudian masukkan ๐๐ผ
Kicap manis - secukupnya
Sos tiram - 3 @ 4 sdm
Garam - secukupnya
Air - secukupnya (air kene lebih sikit sebab nak kene masak daging hingga empuk, kalau air da kering tp daging x empuk lg, boleh tambah air hingga selesai masak daging, pastikan api jgb kuat, nanti daging kejung, api sedang2 aje)
*gaul2 semua sampai sebati dan biar hingga daging masak, kejap2 gaul jgn biar hangus pula. Bile daging da empuk, da masak, last sekali masukkn ๐๐ผ
Bahan hiasan :
Bawang besar - 1 biji (potong bulat2)
Cili merah - 2 btg (potong serong)
Cili padi hijau - 4 btg (diketuk)
*gaul rata semua, cukup rasa manis masin, siap!
Comments
Post a Comment