Dal bayam

Bahan :

Dal - 2 genggam (cuci bersih2 mcm cuci nasi tu, lepas tu rebus sampai dal empuk)

Bawang besar - 1 biji besar (hiris)

Bawang putih - 7 ulas (hiris)

Cili padi hijau - 2 batang (belah tengah)

Serbuk kunyit - 1 sdk 

Garam - secukupnya


* Rebus dal hingga ½ masak, bile da ½ masak, masukkan bawang besar, bawang putih, cili padi, serbuk kunyit dan garam. Masak hingga dal empuk sepenuhnya.

* Dal ade byk jenis, kalau guna yg kuning tu, mmg lambat empuk, kalau guna dal oren tu cepat empuk. Dalam resepi ni, mana2 dal pon boleh guna.

* Bile dal da masak sepenuhnya, masukkan 👉🏼


Sayur bayam - 3 genggam penuh (cuci betol2 bersih tau, toskan)


* kacau ratakan semua. Kemudian masukkan 👉🏼


Santan saji - 1 kotak kecik 


* kacau rata semua, bile sayur da lembut. Boleh tutup api. 

* Di kuali yg lain, tumiskan 👉🏼


Bahan tumis :

Halba campur - 1 sdm

Cili kering - 3 keping (potong 3)


* tumis hingga biji sawi da letup2, tutup api, kemudian tuangkan bahan tumis ke dalam kuah sayur td. Kacau rata semua. Bile rasa da ngam. Siap!

Comments

Popular Posts