Dal bayam
Bahan :
Dal - 2 genggam (cuci bersih2 mcm cuci nasi tu, lepas tu rebus sampai dal empuk)
Bawang besar - 1 biji besar (hiris)
Bawang putih - 7 ulas (hiris)
Cili padi hijau - 2 batang (belah tengah)
Serbuk kunyit - 1 sdk
Garam - secukupnya
* Rebus dal hingga ½ masak, bile da ½ masak, masukkan bawang besar, bawang putih, cili padi, serbuk kunyit dan garam. Masak hingga dal empuk sepenuhnya.
* Dal ade byk jenis, kalau guna yg kuning tu, mmg lambat empuk, kalau guna dal oren tu cepat empuk. Dalam resepi ni, mana2 dal pon boleh guna.
* Bile dal da masak sepenuhnya, masukkan 👉🏼
Sayur bayam - 3 genggam penuh (cuci betol2 bersih tau, toskan)
* kacau ratakan semua. Kemudian masukkan 👉🏼
Santan saji - 1 kotak kecik
* kacau rata semua, bile sayur da lembut. Boleh tutup api.
* Di kuali yg lain, tumiskan 👉🏼
Bahan tumis :
Halba campur - 1 sdm
Cili kering - 3 keping (potong 3)
* tumis hingga biji sawi da letup2, tutup api, kemudian tuangkan bahan tumis ke dalam kuah sayur td. Kacau rata semua. Bile rasa da ngam. Siap!
Comments
Post a Comment