Kari ayam/daging versi aku
Bahan :
Ayam - 1 ekor @ Daging - 1 kg
Kayu manis - 1 btg
Bunga lawang - 2 biji
Buah pelaga - 3 biji
Cengkih - 3 biji
Serbuk kunyit - 1 sdk
Rempah daging babas - 4 sdm
Kentang - 3 biji (potong 4)
Kayu manis - 1 btg
Bunga lawang - 2 biji
Buah pelaga - 3 biji
Cengkih - 3 biji
Serbuk kunyit - 1 sdk
Rempah daging babas - 4 sdm
Kentang - 3 biji (potong 4)
Tomato - 2 biji (potong 4)
cili hijau - 2 batg (potong 2)
Santan kara - 1 kotak kecil
Garam - secukupnya
Gula - sikit
Aji - sikit
Garam - secukupnya
Gula - sikit
Aji - sikit
Bahan kisar :
Bwg besar - 2 biji
Bwg putih - 2 labu
Halia - 2 inci
Cili kering - 1 genggam (buang biji, rendam air panas)
Bahan tumis :
Daun kari - 2 tangkai
alba - 1 sdm
bawang kecil - 4 biji (hiris halus)
Cara :
Tuang minyak, lebih sikit. Tumis kayu manis, cengkih, pelaga, bunga lawang. kemudian masukkan bahan kisar, tumis hingga naik bau.
Masukkan rempah daging dan kunyit, gaul rata, masukkan air sikit saje. Kacau2 hingga pecah minyak. Da pecah minyak, tuang lg air sikit, kacau2 lg sampai pecah minyak. Pastikan pecah minyak, baru sedap.
Dah pecah minyak, masukkan kentang, cili hijau, tomato dan ayam dan sedikit santan, masukkan garam gula dan aji kacau rata. Biarkan hingga ayam dan kentang masak.
Dah masak kentang dan ayam, masukkan baki santan td dan kacau rata, dah didih. Rasa cukup. Tutup api.
Di kuali yg lain, tumis bahan tumis td hingga naik bau dan bawang kecik agak keperangan, kemudian tuangkan dalam kari ayam yg dah siap dimasak td. siap.
UNTUK DAGING - selepas masukkan rempah daging, dah pecah minyak, tambah air, masukkan daging, masak daging hingga empuk, bile daging da agak empuk atau hampir2 nak empuk, masukkan kentang, tomato, cili hijau dan sedikit santan. masak hingga daging empuk dan kentang lembut. kemudian masukkan baki santan td. kacau rata semua bahan. rasa cukup. tutup api. kemudian tumis bahan tumis sama seperti step ayam tadi, siap.
Comments
Post a Comment