Labu manis masak dengan dal style mak mertua ku

BAHAN - BAHAN :


Dal - 2 genggam (basuh bersih2 mcm basuh beras)

Labu manis - ½ biji (potong dadu)

Kunyit - 1 sudu teh

Bawang besar - 2 biji (hiris) 

Bawang putih - 6 ulas*

Halia - 1 inci*

Garam

Air - 2 gelas (kurang tambah lg)

Cili padi hijau - 2 btg (belah tengah) 

Gula melaka - besar ibu jari

Santan - 1 kotak kecil


(kisar bahan *)


BAHAN TUMIS :

Biji sawi - 2 sd teh 

Daun kari - 1 tangkai

Bawang kecil - 3 @ 4 biji (hiris nipis)

Cili kering - 2 tangkai (potong 2 @ 3)



CARA - CARA :


*Rebus dal dan labu dengan air, masukkan bahan hiris, bahan kisar, cili padi, garam sikit dan serbuk kunyit.


*Bile Dal dan labu dah empuk sepenuhnye, masukkan gula melaka, gaul hingga gula cair dan sebati, masukkan santan, gaul rata, dah didih, tutup api. 


*Dikuali yg lain, tumiskn bahan tumis dengan sedikit minyak, kemudian tuangkan kedalam kuah yg siap dimasak td. Cukup rasa. Siap.

Comments

Popular Posts