Labu manis masak dengan dal style mak mertua ku
BAHAN - BAHAN :
Dal - 2 genggam (basuh bersih2 mcm basuh beras)
Labu manis - ½ biji (potong dadu)
Kunyit - 1 sudu teh
Bawang besar - 2 biji (hiris)
Bawang putih - 6 ulas*
Halia - 1 inci*
Garam
Air - 2 gelas (kurang tambah lg)
Cili padi hijau - 2 btg (belah tengah)
Gula melaka - besar ibu jari
Santan - 1 kotak kecil
(kisar bahan *)
BAHAN TUMIS :
Biji sawi - 2 sd teh
Daun kari - 1 tangkai
Bawang kecil - 3 @ 4 biji (hiris nipis)
Cili kering - 2 tangkai (potong 2 @ 3)
CARA - CARA :
*Rebus dal dan labu dengan air, masukkan bahan hiris, bahan kisar, cili padi, garam sikit dan serbuk kunyit.
*Bile Dal dan labu dah empuk sepenuhnye, masukkan gula melaka, gaul hingga gula cair dan sebati, masukkan santan, gaul rata, dah didih, tutup api.
*Dikuali yg lain, tumiskn bahan tumis dengan sedikit minyak, kemudian tuangkan kedalam kuah yg siap dimasak td. Cukup rasa. Siap.
Comments
Post a Comment