Pulut mangga
Bahan pulut :
Beras pulut - 2 cawan (cuci bersih2, rendam 1 jam)
Santan kara - 1 kotak kecil 200ml
Air - secukupnya
Garam - secukupnya
Daun pandan - 2 helai (disimpul)
* Masukkan beras pulut yg da dicuci dan rendam td ke dalam bekas utk dikukus.
* Masukkan santan dan air hingga paras menutupi beras pulut td.
* Masukkan garam dan daun pandan. Gaul semua biar sebati.
* Kukus selame 30 minit, selepas 30 minit, bukak periuk kukus dan gaul2 beras pulut, sebati kan ratakan semua, kemudian kukus lagi selama 15 minit. Siap.
Bahan kuah santan :
Santan kara - 1 kotak kecil 200ml
Air - 1 kotak santan kara tadi tu, jgn penuh sgt, kurang sikit dr penuh
Tepung jagung - 2 sdm (kacau kt air sikit dulu br masuk dalam periuk masak, kalau x nanti jadi berketul)
Garam - secukupnya
Gula - 2 @ 3 sdm
Daun pandan - 2 helai (disimpul)
* Masukkan semua bahan dalam periuk, bukak api sedang, kacau2 sampai didih. Kene kacau, kalau tak nanti jadi berketul2. Bile nampak macam da pekat, boleh tutup api. Siap.
Buah :
Mangga - 4 biji (pakai mangga yg manis baru sedap)
* Potong la ikut style mane pun.
* Siap. Boleh hias kat pinggan. Sedia dimakan.
Comments
Post a Comment