Rendang ayam
Bahan :
(kerisik kalau nk buat sendiri ni resepinye -> 1 biji kelapa, minyak 1 sdm.
goreng kelapa sampai bertukar warna jadi coklat kemudian kisar sampai keluar minyak. siap.)
Ayam - 1 ekor @ 2 kilo (sapu kunyit n garam sikit, goreng separuh masak)
Asam keping - 2 keping
Serai - 2 batang (diketuk)
Daun kunyit - 1 helai (hiris sedang2)
Daun limau - 5 ke 7 helai
Santan - 200 gram (1 kotak kecil)
Ayam - 1 ekor @ 2 kilo (sapu kunyit n garam sikit, goreng separuh masak)
Asam keping - 2 keping
Serai - 2 batang (diketuk)
Daun kunyit - 1 helai (hiris sedang2)
Daun limau - 5 ke 7 helai
Santan - 200 gram (1 kotak kecil)
Kerisik - 3 sdm
Cili sos - 1/2 sdm
4 sekawan - kayu manis 1, bunga lawang 1, cengkih 2, pelaga 2
Gula - 2@3 sdm
Garam - secukup rasa
Aji - secukup rasa
Gula - 2@3 sdm
Garam - secukup rasa
Aji - secukup rasa
minyak masak - secukupnya
Air - secukupnya
Bahan kisar :
Lada kering - 15 tangkai (potong2 rendam dgn air panas, tapis biar hilang biji2 dan elak terlalu pedas)
Bawang besar - 3 biji
Bawang putih - 20 ulas
Halia - 2 inci
Lengkuas - 2 inci
Serai - 3 batang (potong halus, kisar)
Kunyit - 2 inci @ 1sdk serbuk kunyit kalau xde kunyit basah
Bahan kisar :
Lada kering - 15 tangkai (potong2 rendam dgn air panas, tapis biar hilang biji2 dan elak terlalu pedas)
Bawang besar - 3 biji
Bawang putih - 20 ulas
Halia - 2 inci
Lengkuas - 2 inci
Serai - 3 batang (potong halus, kisar)
Kunyit - 2 inci @ 1sdk serbuk kunyit kalau xde kunyit basah
Kisar kering hingga halus:
Biji ketumbar - 5 sd mkn penuh (sangai dulu)
Jintan kecik - 1 sd mkn (sangai dulu)
Cara :
*Pakai minyak goreng ayam tadi, tumis 4 sekawan, bahan kisar kering dan bahan kisar, tumis hingga pecah minyak. Masukkan sekali asam keping.
Biji ketumbar - 5 sd mkn penuh (sangai dulu)
Jintan kecik - 1 sd mkn (sangai dulu)
Cara :
*Pakai minyak goreng ayam tadi, tumis 4 sekawan, bahan kisar kering dan bahan kisar, tumis hingga pecah minyak. Masukkan sekali asam keping.
*Kemudian masuk, serai, santan, sos cili, gula sikit, garam sikit, aji sikit dan air sedikit, kacau2 dan masak hingga pecah minyak.
*Kemudian masukkan kerisik, daun limau, daun kunyit, ramas2 baru masukkan supaya naik bau dan rasa. gaul rata, kecilkkan api dan tunggu hingga naik minyak.
*Bile nampak dah keluar minyak, betolkan rasa. masukkan ayam dan masak hingga ayam masak sepenuhnya, pastikan api sentiasa perlahan supaya elak hangus, sebab kalau da masuk kerisik, mudah hangus, jadi api kene perlahan. kacau kene jaga2 sebab takut terpercik, kalau kene tangan melecur ooo.
*Masak hingga betol2 pekat dan naik minyak, baru rasa rendang tu datang, bile semua da pekat, rasa dah ngam dan ayam da masak. Siap.
Comments
Post a Comment