Sup ayam mamak style

 Bahan:


Ayam - 1 ekor (potong ikut suke,kecik2 lagi sedap)


Bwg besar - 2 biji

Bwg putih - 2 labu (dalam 20biji besar2)

Halia - 3 inci


* kisar semua bahan ni.

* Masukkan minyak sikit, kemudian tumis bahan kisar tadi bersama πŸ‘‰πŸΌ


Pelaga - 3 biji

Bunga lawang - 2 biji

Cengkih - 2 biji

Kayu manis - 1 btg 


* tumis hingga naik bau dan agak keperangan. Kemudian masukkan πŸ‘‰πŸΌ


Rempah sup babas - 3 sdm penuh (klu nk pekat, tambah lg)

Rempah kurma adabi - 1 sdm penuh


* kacau2, api kecik elak hangus. Kemudian masukkan πŸ‘‰πŸΌ


Ayam - 1 ekor yg da dibersihkan td

Kentang - 2 biji (belah 4 @ 6)

Air - tuang air hingga paras tutup ayam tu.

Oots - 2 sdm (utk pekat kan) xde xpe 

cili api hijau - 5 @ 6 btg (ikut pedas masing2)

Garam - secukupnya

Gula - 1 sdk

Aji - 1 sdk


* masak hingga didih dan hingga ayam masak. Bile ayam da masak, rasa semua da cukup, boleh tutup api. Masukkan πŸ‘‰πŸΌ


Daun sup - potong akar, cuci bersih2 dan potong jgn halus jgn kasar sgt.. Sedang2 je. 


* tabur daun sup, gaul2 semua bagi rata. Siap. Kalau ade bawang goreng, nak tabur pon boleh. Siap!

Comments

Popular Posts