Sup ayam mamak style
Bahan:
Ayam - 1 ekor (potong ikut suke,kecik2 lagi sedap)
Bwg besar - 2 biji
Bwg putih - 2 labu (dalam 20biji besar2)
Halia - 3 inci
* kisar semua bahan ni.
* Masukkan minyak sikit, kemudian tumis bahan kisar tadi bersama ππΌ
Pelaga - 3 biji
Bunga lawang - 2 biji
Cengkih - 2 biji
Kayu manis - 1 btg
* tumis hingga naik bau dan agak keperangan. Kemudian masukkan ππΌ
Rempah sup babas - 3 sdm penuh (klu nk pekat, tambah lg)
Rempah kurma adabi - 1 sdm penuh
* kacau2, api kecik elak hangus. Kemudian masukkan ππΌ
Ayam - 1 ekor yg da dibersihkan td
Kentang - 2 biji (belah 4 @ 6)
Air - tuang air hingga paras tutup ayam tu.
Oots - 2 sdm (utk pekat kan) xde xpe
cili api hijau - 5 @ 6 btg (ikut pedas masing2)
Garam - secukupnya
Gula - 1 sdk
Aji - 1 sdk
* masak hingga didih dan hingga ayam masak. Bile ayam da masak, rasa semua da cukup, boleh tutup api. Masukkan ππΌ
Daun sup - potong akar, cuci bersih2 dan potong jgn halus jgn kasar sgt.. Sedang2 je.
* tabur daun sup, gaul2 semua bagi rata. Siap. Kalau ade bawang goreng, nak tabur pon boleh. Siap!
Comments
Post a Comment