Telur puyuh sambal bilis
Bahan :
Telur puyuh - 30 biji (cuci bersih2, rebus hingga masak, kemudian tapis, bile da sejuk, boleh kupas)
Ikan bilis - ½ genggam (bersihkan, cuci, toskan dan goreng garing, ketepikan)
Bawang besar - 2 biji besar (1 kisar, 1 hiris)
Bawang putih - 5 ulas (kisar)
Cili kering kisar - 6 @ 7 sudu makan
Gula - secukupnya
Garam - secukupnya
Cara :
* Guna minyak goreng ikan bilis td, tumiskan bawang hiris hingga layu. Kemudian masukkan bahan kisar dan cili kisar. Masak hingga pecah minyak dalam 15 hingga 20 minit.
* Bile cili dah masak, masukkan gula dan garam. Gaul rata.
* Bile rasa dan ngam, sambal dah betol2 masak. Boleh masukkan telur, gaul rata dan biar kan selame 2 minit.
* Kemudian tutup api, bile sambal da suam2 sejuk, masukkan ikan bilis td. Sambal jgn panas br boleh masukkan ikan bilis, untuk elak ikan bilis lemau.
* Gaul rata semua, sedia dihidang !
Comments
Post a Comment