Tomyam tanpa pes tomyam

Bahan:


Asam jawa- ambik asam jawa besar lemon dan kacau dgn 2 liter air.


Lada merah - 10 batang

Bwg besar - 4 biji (kalau nk kurang pekat, pakai kurg bawang)

Bwg putih - 20biji 

Halia sebesar ibu jari - dalam 2 inci


* semua kisar halus


Cili padi merah - 3 batang (ikut suka) nk kisar boleh @ ketuk sahaja 


Serai - 10 batang kurus, kalau gemuk pakai 6 atau 7 (diketuk)


Lengkuas besar ibu jari - dalam 2 inci. Potong kasar, ketuk.


Garam - 1sudu kecil 

Gula - 1sudu kecil

Minyak makan - 1sudu mkn 

Aji - 1sudu keci


* Masukkan semua bahan2 diatas td bersama bahan kisar ke dalam periuk dan masak sampai didih semua bahan, kemudian, masukkan 👉🏼


Ayam - 1 ekor (potong ikut suke, kecik2 lg sedap)

 


* Bile ayam da masak, masukkan 👉🏼


Carrot - ½ batang (potong bulat2 @ ikut suke)

Brokoli putih

Daun limau - 20 helai (ramas2, masuk dalam kuah)

Cendawan tiram - ikut suke banyak mane (cuci bersih)

Cendawan enoki - 1 pek (potong akar die, bersihkan)


* bile dah didih, dan dah masak semua bahan, tutup api.

* Kemudian, masukkan 👉🏼


Lemon - 1 biji (perah, asingkan biji pakai sudu, jgn tapis sebab kite nak hampas2 tu sekali. Air lemon tu secukup rasa, agak klu kurg masam, boleh tambah lg ½ biji lemon)


Daun ketumbar - ni agak2 la, cuci bersih2 dan potong jgn halus sgt, jgn kasar sgt. Sedang2.


* gaul rata, rasa semua da cukup, masin masam. Maka siap la!

Comments

Popular Posts