Tomyam tanpa pes tomyam
Bahan:
Asam jawa- ambik asam jawa besar lemon dan kacau dgn 2 liter air.
Lada merah - 10 batang
Bwg besar - 4 biji (kalau nk kurang pekat, pakai kurg bawang)
Bwg putih - 20biji
Halia sebesar ibu jari - dalam 2 inci
* semua kisar halus
Cili padi merah - 3 batang (ikut suka) nk kisar boleh @ ketuk sahaja
Serai - 10 batang kurus, kalau gemuk pakai 6 atau 7 (diketuk)
Lengkuas besar ibu jari - dalam 2 inci. Potong kasar, ketuk.
Garam - 1sudu kecil
Gula - 1sudu kecil
Minyak makan - 1sudu mkn
Aji - 1sudu keci
* Masukkan semua bahan2 diatas td bersama bahan kisar ke dalam periuk dan masak sampai didih semua bahan, kemudian, masukkan 👉🏼
Ayam - 1 ekor (potong ikut suke, kecik2 lg sedap)
* Bile ayam da masak, masukkan 👉🏼
Carrot - ½ batang (potong bulat2 @ ikut suke)
Brokoli putih
Daun limau - 20 helai (ramas2, masuk dalam kuah)
Cendawan tiram - ikut suke banyak mane (cuci bersih)
Cendawan enoki - 1 pek (potong akar die, bersihkan)
* bile dah didih, dan dah masak semua bahan, tutup api.
* Kemudian, masukkan 👉🏼
Lemon - 1 biji (perah, asingkan biji pakai sudu, jgn tapis sebab kite nak hampas2 tu sekali. Air lemon tu secukup rasa, agak klu kurg masam, boleh tambah lg ½ biji lemon)
Daun ketumbar - ni agak2 la, cuci bersih2 dan potong jgn halus sgt, jgn kasar sgt. Sedang2.
* gaul rata, rasa semua da cukup, masin masam. Maka siap la!
Comments
Post a Comment