Rendang ayam style mak mertua ku

Bahan :

Ayam - 1 ekor (potong saiz sedang)


* cuci bersih2, masukkan dalam besen. Kemudian masukkan 👉🏼


Bahan kisar halus tp jgn halus sgt, potong kasar2 lepas tu kisar : 


Lengkuas - 2 inci

Serai - 3 btg (hiris2, kisar)

Kunyit hidup - 2 inci

Cili kering - 15 keping (potong2, rendam dgn air panas, tapis, kisar)

Bawang besar - 2 biji saiz sedang (kalau besar sgt 1 biji je, bwg besar ni x pakai pon x pe)

Bawang putih - 10 ulas

Halia - 2 inci

Cili padi - 5 biji (kalau nak pedas)

Garam - sikit dulu


* masukkan bahan kisar ni kedalam besen ayam tadi. Gaul semua sampai sebati. Perap kan. Sementara perap tu, sediakan kuali utk memasak, kita masukkan 👉🏼


Santan - 1 biji kelapa, kisar, perah2

Atau

Pakai 2 kotak santan SAJI @ M&S saiz kecil (total 400ml) yg cair bukan krim tau, jgn pakai santan kara ye susah nk pecah minyak.


* masuk dua kotak santan tu dan tambah AIR 4 kotak, kocak2 la air kat kotak tu, masuk sekali dalam kuali, kacau2 masak sampai pecah minyak, mmg lama sikit ye, bersabar lah. Bile da pecah minyak, masukkan ayam bersama bahan perap tadi. Kemudian masukkan 👉🏼


Asam keping - 1 keping kecil

kerisik - 3 sdm

Garam - secukupnya

Gula - 1 sudu gula

Aji - secukupnya


* kacau rata semua, masak hingga ayam masak, dan kuah agak kering. Kacau dgn sopan elak ayam hancur. Kemudian masukkan 👉🏼


Daun limau purut - 7 helai (buang tulang tengah, ramas2 utk keluar kn bau)

Daun kunyit - 1 helai (buang tulang tengah, hiris nipis, asing kan sikit utk buat taburan last sekali)


* kacau rata semua bahan. Bile ayam da masak, rasa pon dah ngam. Boleh tutup api. Tabur daun kunyit yg sikit td. Buat hiasan. Siap!

Comments

Popular Posts