Ayam beryani gravy
Ayam - 1 ekor
Bwg bsr - 2@3 biji
Halia - 2 inci
Bwg putih - 15@20 biji
4 sekawan
Serbuk lada - 2 sdm
*kisar bwg besar, halia, bwg putih.
*tumis 4 sekawan dan bahan kisar.
*bile da naik minyak masukkan ayam dan serbuk lada.
*tuang air sikit, masak ayam. Bile ayam da separuh masak, masukkan bancuhan rempah๐๐ป
Bancuhan rempah:
Susu cair - suku tin campur dgn lemon 1 biji, jadi mcm tairu (buat ni dulu lepas tu simpan tepi kejap)
Rempah beryani - 2 sdm
Tomato puri - 2 sdm
Cili sos - 1 sdm
Daun ketumbar - 1 genggam
*campur semua brg2 ni, bancuh letak tepi dulu.
*bile ayam da agak nk masak, masukkan semua bahan2 bancuhan ni.
Masukkan ๐๐ป
Garam
Gula
*bile ayam da masak, boleh adjust rasa, siap
Comments
Post a Comment