Ayam beryani gravy

 

Ayam - 1 ekor

Bwg bsr - 2@3 biji

Halia - 2 inci

Bwg putih - 15@20 biji

4 sekawan

Serbuk lada - 2 sdm


*kisar bwg besar, halia, bwg putih. 

*tumis 4 sekawan dan bahan kisar.

*bile da naik minyak masukkan ayam dan serbuk lada.

*tuang air sikit, masak ayam. Bile ayam da separuh masak, masukkan bancuhan rempah๐Ÿ‘‡๐Ÿป


Bancuhan rempah:


Susu cair - suku tin campur dgn lemon 1 biji, jadi mcm tairu (buat ni dulu lepas tu simpan tepi kejap)


Rempah beryani - 2 sdm

Tomato puri - 2 sdm

Cili sos - 1 sdm

Daun ketumbar - 1 genggam


*campur semua brg2 ni, bancuh letak tepi dulu.


*bile ayam da agak nk masak, masukkan semua bahan2 bancuhan ni.


Masukkan ๐Ÿ‘‡๐Ÿป


Garam

Gula


*bile ayam da masak, boleh adjust rasa, siap

Comments

Popular Posts