Chicken pepper
Bahan dan cara:
Ayam - 1 ekor (potong kecik, cuci, lumur garam dan kunyit, simpan tepi)
Tuang minyak lebih sikit, tumis 👇🏼
Cili kering - 5 keping (potong 2)
Daun kari - 2 tangkai
Bwg putih + halia - 1½ sd penuh
Halia - 2 inci (hiris memanjang) (xde xpe)
Dah tumis kejap, masukkan 👇🏼
Bwg besar - 1 biji besar (potong dadu)
Bwg merah kecil - 4 biji (potong dadu)
Tumis sampai layu dan agak perang,
Kemudian masukkan 👇🏼
Lada hijau - 2 batang (belah tengah)
Serbuk kunyit - 1 sdk
Serbuk ketumbar - 2 sdm
Serbuk jintan besar - 1 sdm
Serbuk jintan kecil - 1 sdm
Kacau2, masukkan 👇🏼
Ayam yg disimpan td tu, kacau rata, masukkan bahan kisar halus dan garam 👇🏼
Garam
Kisar halus 👇🏼
Lada hitam - 2 sdm
Jintan kecil - 1 sdk
Jintan besar - 1 sdk
Kacau rata semua, tutup periuk,
Bukak API PERLAHAN, biar masak hingga air ayam keluar, x payah tambah air, rajin2 jaga ayam jgn sampai hangus, bukak api kecik je, tutup periuk dan biar dalam 10 min, air ayam dah keluar boleh gaul rata semua,
Ayam da masak da cukup rasa, maka siap la. Tu je.
Comments
Post a Comment