Popia carbonara
Bahan :
Kulit popia - 30 helai lebih kurang
Daging cincang ramly - 1 pek (400g)
Sosej daging ramly - 1 pek (10 btg, potong kecik2)
Carrot - 1 batang (potong dadu)
Bwg holland - 1 biji besar (potong dadu)
Bwg putih - 5 ulas (tumbuk lumat)
Serbuk lada hitam - 1 sdm
Kiub ayam - ½ kiub (jgn lebih, takot masin)
Sos carbonara prego - 1 tin
X PAYAH LETAK GARAM, NI PON DA CUKUP RASA, KALAU LETAK GARAM, JADI MASIN
Cara :
Tuang minyak, sikit je sbb nnti minyak dr daging keluar,
Tumis bwg holland dan bwg putih kemudian masukkan daging dan tumis hingga daging masak, masuk air sikit dan masak daging tu sampai air kering dan daging betol2 masak.
Kemudian masukkan sosej dan carrot, kacau rata, masukkan lada hitam dan kiub ayam, kacau2
Last sekali masukkan 1 tin sos carbonara, kacau rata semua. Jgn tambah air. Kalau cair susah nk gulung popia. Dah kacau rata dan da agak pekat, boleh tutup api, tunggu sejuk, boleh start menggulung popia.
Tips goreng popia,
Panaskan minyak dgn api yg perlahan ye, bile minyak da betol2 panas, masukkan popia, api biar perlahan. Agak da keperangan, da boleh angkat dan toskan.
Comments
Post a Comment