Sotong sambal

Bahan dan cara :

Sotong - 1 mangkuk penuh (tuang sedikit minyak dalam kuali, masukkan sotong dan gaul2 goreng sampai air sotong keluar, kemudian toskan, air sotong jgn buang)

Tuang minyak lebih sikit, tumis bahan kisarπŸ‘‡πŸΌ

Bahan kisar :

Bawang besar - 1 biji 

Bwg merah kecil - 5 biji

Bawang putih - 7 ulas

Halia - 2 inci

Air - 1 cawan

Tumis hingga keperangan, kemudian masukkan πŸ‘‡πŸΌ

Bwg besar - 1 biji saiz sedang (hiris)

Cili kisar - 6 sdm

Air sotong td

Asam jawa pes - 1 sd kecil

Tumis hingga pecah minyak, Dah pecah minyak, masukkan πŸ‘‡πŸΌ

Garam

Aji

Gula melaka @ gula putih

Kacau rata dan tumis lagi hingga pecah minyak, agak kering dan cili betol2 masak. Kemudian masukkan πŸ‘‡πŸΌ

Sotong 

Gaul rata dan masak dalam 3 - 5 minit. Cukup rasa, siap.

Comments

Popular Posts