Ayam@daging Kari (utk pathiri/Aanam pathiri/Kayyi pathiri)
Ayam - 1/2 ekor @ Daging - 1kg
Bawang besar - 3 biji (dihiris)
Bawang putih - 15 ulas (Kisar)
Halia - 2 inci (Kisar)
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih
Daun kari - 1 batang
Santan @ susu cair - sikit
Lada hijau - 3 batang
Rempah Kari ayam - 4 sudu
Bawang besar - 3 biji (dihiris)
Bawang putih - 15 ulas (Kisar)
Halia - 2 inci (Kisar)
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih
Daun kari - 1 batang
Santan @ susu cair - sikit
Lada hijau - 3 batang
Rempah Kari ayam - 4 sudu
Garam - secukupnya
Air
Air
CARA-CARA :
*Tumis bawang besar, dah naik bau, masukkn Bawang putih, halia, Daun kari dan lada hijau.
*Masak sampai garing, masukkan Rempah dan air.
*Bile air dah mendidih, masukkan ayam @ daging.
*Bile ayam @ daging hampir masak, masukkan santan /susu cair.
*Tunggu ayam @ daging masak, dah boleh hidang.
(utk aanam pathiri,
*Dah siap kari ayam @ daging, masukkan pathiri. Biar berkuah sikit, sebab bile masuk pathiri, kuah jadi pekat.)
Resepi pathiri / Aanam pathiri boleh klik sini
Comments
Post a Comment