Ayam@daging Kari (utk pathiri/Aanam pathiri/Kayyi pathiri)


BAHAN-BAHAN :

Ayam - 1/2 ekor @ Daging - 1kg
Bawang besar - 3 biji (dihiris)
Bawang putih - 15 ulas (Kisar)
Halia - 2 inci (Kisar)
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih
Daun kari - 1 batang
Santan @ susu cair - sikit
Lada hijau - 3 batang
Rempah Kari ayam - 4 sudu
Garam - secukupnya 
Air


CARA-CARA :

*Tumis bawang besar, dah naik bau, masukkn Bawang putih, halia, Daun kari dan lada hijau.

*Masak sampai garing, masukkan Rempah dan air.

*Bile air dah mendidih, masukkan ayam @ daging.

*Bile ayam @ daging hampir masak, masukkan santan /susu cair.

*Tunggu ayam @ daging masak, dah boleh hidang. 

(utk aanam pathiri,
*Dah siap kari ayam @ daging, masukkan pathiri. Biar berkuah sikit, sebab bile masuk pathiri, kuah jadi pekat.)

Resepi pathiri / Aanam pathiri boleh klik sini 

Comments

Popular Posts