Pathiri


Note :
* Guna NON-STICK flat pan, supaya tak melekat. 

BAHAN :

Tepung beras - 2 ½ cawan
Air - 2 cawan
Minyak - 1 sdb
Garam - 1 sdk

CARA :

* Tuang air dalam periuk, letak Garam dan Minyak Kemudian panaskan hingga mendidih.

* Lepas dah mendidih, masukkan Tepung terus tutup api, kacau Tepung dengan air tu sampai sebati dan sama rata.

* Lepas da sebati, tutup periuk selame setengah jam. Biar kan Tepung tu masak lagi dalam wap.

* Selepas setengah jam, tuangkan Tepung tadi ke dalam besen yang senang untuk di uli.

* Basahkan/lembabkan tangan, Kemudian uli Tepung sampai Tepung lembut. 

* lembabkan tangan, supaya Tepung x lekat di tangan. kemudian buat doh bulat. Jangan terlalu besar, jangan terlalu kecil. 

*Lepas da buat doh, biar kan lg dlm 10 minit. Lepas tu tuang Tepung beras sikit kat doh tu. Pastikan semua doh kene Tepung beras. Supaya mudah nk ambik dan x melekat.

*Letak sikit Tepung beras di papan uli dan penggelek utk uli supaya tidak melekat.

*Uli dgn perlahan, jgn tekan.

*Kemudian boleh bakar dengan api sedang. Balik balik kan, dah kembung, siap. 

*Boleh makan dengan kari ayam. resepi kari ayam klik SINI.

Comments

Popular Posts