Chutni Hijau/chutni kelapa
Bahan :
Kelapa parut - ½ biji
Lada hijau - 7 batang
Lada padi hijau - 4 batang (kalau nak pedas)
Bawang putih - 3 ulas
Halia - 1 inci
Bawang besar - 1 biji
Air masak - secukupnya (jangan pakai air paip)
Kadalai paruppu (rujuk gamba) - 3 sdb (ni tak pakai takpe, tapi jd kurang sedap)
* Blender semua bahan diatas
Bahan Tumis :
Lada kering - 3 keping
Biji sawi - 1 sdkecil
Daun kari - 1 batang
Cara :
* Tuang Minyak, masukkan biji sawi. Bile da letop2 Masukkan Daun kari dan lada kering. Tumis kejap. Tutup api.
* Tuang bahan blender tadi dalam mangkuk, lepas tu Masukkan bahan yg telah ditumis td ke dalam mangkuk tersebut. Gaul rata. Siap.
* Boleh la makan chutni dgn idli, klik SINI untuk resepi Idli.
Ni kadalai paruppu ye. Bukan kacang dal. Beza. Dal lain kadalai paruppu lain.
Comments
Post a Comment