Roti nan

Bahan dan cara :


3 cawan - tepung gandum

½ sd kecil - baking soda

1½ sd besar - yis mauripan

1 sd besar - gula

1 sd kecil @ secukupnya - garam

1½ cawan @ secukupnya - air 

(Air ni agak2, pastikan tepung x lekat kat tangan. Kalau terlebih air, tambah tepung sikit)


*uli rata semua bahan2 ni. Bile da sekate semua da jd doh, masukkan 👇🏻


Minyak masak - 2 sd besar


*uli lg semua, lepas tu biarkan doh dalam bekas tertutup. Bia dalam 30 min.


*lepas 30 min, doh da mengembang, tumbuk2 sikit bia keluar angin2 die.


*bahagikan doh kpd beberape bahagian, jadikan doh tu bulat2 mcm org buat doh roti canai tu, pas tu letak kat papan yg da disapu minyak, ratakan/canai tekan2 pakai tangan, letak la minyak sikit kat tangan supaya x lekat.


*da tekan2, angkat dan boleh masak atas pan non stick tu. Api sederhana ye. 


*kemudian, agak da perang2, terbalikkan pula, pastikan dua2 bahagian da agak perang2 garing, baru angkat. Sedia dihidang.


Boleh refer sini utk resepi yg berbeza dan boleh tgk cara die bentukkan roti nan tu di video ni - https://vt.tiktok.com/ZSLoweypf/

Untuk resepi kuah pudina, boleh refer sini 👉🏼 https://shakinahumar91.blogspot.com/2022/01/pani-puri-golgappa.html?m=1

Comments

Popular Posts